Žiť a študovať na Azúrovom pobreží vo Francúzsku môžeš vďaka #ekftuke aj ty. 🏖

🟣Prinášame Vám rozhovor s našimi študentkami, ktoré Vám predstavia program dvojitého diplomu. Ten môžete získať na našej #EKF , ale aj francúzskej Université Côte d’Azur.

1️⃣Čo je to tzv. „dvojitý diplom na EkF TUKE“?

Možnosť získať dvojitý diplom predstavuje výzvu na získanie bakalárskeho vzdelania a teda diplomu, ako na Slovensku, tak aj vo Francúzsku. To znamená, že získate francúzsky diplom a ukončíte bakalárske štúdium rovnako ako ostatní francúzski študenti na francúzskej univerzite v Nice. Na konci tretieho ročníka tak budete mať bakalársky titul z TUKE na Slovensku, aj z Université Côte d’Azur vo Francúzsku.

2️⃣Ako tento program prebieha na fakulte pred vašim odchodom.

Program dvojitého diplomu sa študuje počas celých troch rokov, a teda nezahŕňa v sebe iba posledný rok v Nice, ale aj prvé dva roky. Okrem povinných a povinne voliteľných predmetov sme v prvom ročníku museli na našej fakulte absolvovať kurz francúzštiny s francúzskou lektorkou v rozsahu 5 hodín týždenne. Nebolo potrebné ovládať francúzsky jazyk, ale po skúsenosti si myslíme, že minimálne základy jazyka sú potrebné vzhľadom na náročnosť preberaných predmetov v treťom ročníku. V druhom ročníku sme mali dva predmety navyše. Išlo o makroekonómiu a mikroekonómiu. Oba predmety boli vo francúzskom jazyku, čo nám veľmi pomohlo v nadobudnutí francúzskej odbornej ekonomickej terminológie.

3️⃣Prečo ste sa rozhodli absolvovať program dvoch diplomov?

Naša motivácia študovať program dvojitého diplomu nás zaujala hlavne v jeho výnimočnosti, a to z pohľadu francúzskeho a nie anglického jazyka, ktorý je už súčasťou každodenného života. Zaujala nás aj možnosť vstúpiť priamo do života francúzskych študentov a porovnať ich štúdium s tým našim. Kombinácia ekonómie a jazyka je veľmi uplatniteľná a navyše nás lákala možnosť žiť rok v cudzej krajine. Kto by nechcel žiť rok na Azúrovom pobreží?

4️⃣Ako prebiehalo vaše štúdium vo Francúzsku?

Francúzsky školský systém sa od toho nášho výrazne líši. Majú oveľa viac predmetov, no väčšina z nich je vo forme prednášok. Vzhľadom na to, že sme neboli v inej skupine ako to býva počas Erasmus pobytu, boli sme zaradené priamo do skupín medzi Francúzov, čo prinášalo isté výzvy. O to viac sme však potom boli na seba hrdé. Je potrebné sa pripraviť že nejde o klasický Erasmus a teda voľného času budete mať menej. Samozrejme, dá sa nájsť aj voľný čas na cestovanie po Azúrovom pobreží, ale ku štúdiu treba pristupovať zodpovedne a od začiatku sa pravidelne učiť.

5️⃣Čo Vám táto skúsenosť dala?

Bol to nezabudnuteľný zážitok na celý život. Naučilo nás to väčšej samostatnosti a samozrejme sme spoznali francúzsku kultúru. Naučili sme sa zdolávať stres a učiť sa veľa vecí naraz. Nebolo to jednoduché, ale sme presvedčené, že aj práve to nám uľahčilo zdolávať stres na štátniciach a ďalších skúškach, ktoré nás ešte čakajú. Bolo to náročné a práve preto sa naše pocity striedali, no ku koncu nášho pobytu a hlavne teraz neľutujeme ani jeden okamih a Nice sa stal našim druhým domovom.

6️⃣Odporučili by ste program dvoch diplomov svojim spolužiakom?

Rozhodne áno. Veríme, že aj vďaka našim skúsenostiam a skúsenostiam budúcich študentov sa bude tento program viac propagovať. Získať diplom bakalára vo francúzsku v sebe prináša určite viac úsilia, no zároveň je to určitá prestíž. Aj to prináša výzvu pre študentov a možnosť byť na seba hrdí. Už len samotné mesto Nice má nesmierne čaro a každodenné slnko Vám vyčaruje pozitívnu energiu, hocikedy je to potrebné. Ak ešte niekto váha, či sa zapojiť do tohto programu, tak mu to vrelo odporúčame. Určite nebude ľutovať.

Danka a Viki

🤝Sme radi, že Ekonomická fakulta otvára dvere do sveta. Danke a Viki gratulujeme a tešíme sa na nových absolventov. 🙂🙃

Facebook Ekonomickej fakulty TUKE, 5.9.2023

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *