Pri spätnom pohľade na moje bakalárske štúdium si uvedomujem, aké dobré rozhodnutie som spravila, keď som sa odhodlala zúčastniť francúzskeho programu dvoch diplomov, ktorý Ekonomická fakulta na TUKE ponúka. Tento program umožňuje získať okrem bakalárskeho diplomu na Slovensku aj francúzsky bakalársky diplom na partnerskej univerzite Université Nice Sophia Antipolis, nachádzajúca sa v prímorskom meste Nice vo Francúzsku (v súčasnosti sa už univerzita volá Université Côte d’Azur, ktorá má vyše 30000 študentov a participuje na množstve vedeckých projektov).

Počas jedného školského roka v Nice sme ja a moja spolužiačka, zároveň moja veľmi dobrá kamarátka, zažili príjemné, niekedy aj náročné chvíle. Do jedného z tých príjemných momentov, ktorý je súčasťou celého programu, bolo aj slávnostné odovzdávanie zaslúženého francúzskeho diplomu. Tento rok sa táto slávnostná ceremónia konala v Banskej Bystrici na Univerzite Mateja Bela. Veľmi som sa tešila, pretože v Banskej Bystrici som predtým ešte nebola a mala som možnosť spoznať nové mesto a novú školu. Celé sa to konalo v stredu o 17-tej hodine. Ceremónia začala privítaním rôznych zaujímavých hostí. Prišli zástupcovia rôznych fakúlt zo slovenských vysokých škôl, ale aj učitelia z francúzskych partnerských univerzít. No a samozrejme sme tam boli my, úspešní študenti.

Vedela som, že do programu sa nehlási veľa študentov, no až tam na slávnostnom odovzdávaní som si uvedomila, aké vzácne je byť toho súčasťou. Z celého Slovenska sa podarilo získať diplom 37 študentom. Až vtedy si uvedomíte, že takáto slávnosť má význam, pretože je čo oslavovať. Uvedomíte si, že ste oproti ostatným študentom dosiahli niečo viac, že ten diplom nie je iba obyčajný papier, ale skrýva sa za ním veľmi veľa úsilia a množstvo nadobudnutých skúseností. Pre mňa osobne je jeden z významných pokrokov znalosť francúzskeho jazyka. Keď mali príhovory členovia francúzskeho inštitútu vo francúzskom jazyku, uvedomila som si, že rozumiem každej jednej vete, ktorú povedali. Pred tromi rokmi bola u mňa vysoká úroveň francúzštiny iba akýmsi vzdialeným snom, ktorý je ale dnes realitou.

Po príhovoroch nadišiel čas odovzdania diplomu. Pri prečítaní môjho mena som vystúpila na pódium, kde mi diplom osobne odovzdal profesor Damien Bazin z Univerzity v Nice a malý darček odovzdal pán François-Xavier MORTREUIL, attaché pre vedeckú a univerzitnú spoluprácu z Francúzskej ambasády v Bratislave. Celá akcia bola zorganizovaná pod záštitou tejto ambasády ako aj Slovensko-francúzskeho univerzitného inštitútu.

Som si istá že nielen ja, ale aj všetci ostatní študenti videli u svojich učiteľov hrdosť a šťastie, že sú to práve ich študenti, ktorým sa podarilo dosiahnuť niečo tak významné.

Ceremónia sa zakončila posedením v salóniku, kde som sa mohla podeliť o zážitky s ostatnými študentami zo Slovenska.Stretla som študentov, ktorí študovali na iných školách, v iných mestách vo Francúzsku. Bolo zaujímavé počúvať ich rôzne príhody a skúsenosti. Všetci sme sa ale zhodli na jednom: hoci táto cesta nebola vždy jednoduchá, bola to výborná investícia do našej budúcnosti, no a celé to úsilie dostať sa do cieľa stojí rozhodne za to.

Bc. Markéta Miklerová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *